Fakik lens ne demektir ?
Kullandığımız kontakt lens kadar ince merceğin göz içine yerleştirilmesidir. Gözümüzün içinde mevcut olan doğal lensimizin ön tarafına yerleştirilen mercek sayesinde gözlük kullanma gereksinimi ortadan kalkmaktadır. Hayat boyunca gözünüzde güvenli olarak kalan bu lenslerin gün içinde kontakt lens gibi takıp çıkarılması, özel bakımı ya da gözde bu lenslerin hissedilmesi kesinlikle söz konusu değildir.
Fakik lensler ilk olarak 1977 yılında dizayn edilmiştir. İrise yani gözün renkli tabakasına yerleştirilerek kullanılan bu lensler günümüzde daha da geliştirilmiş ve çok daha modern bir dizayna sahip olmuştur .
Fakik lens kimlere uygulanır ?
Miyop, hipermetrop ve astigmatizma gibi kırma kusurlarını düzeltmek için günümüzde bir çok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlar arasında excimer laser (LASIK, LASEK, PRK) astigmatik keratotomi, klear lens ekstraksiyonu, intrakorneal halka uygulanması gibi birçok yöntem sayılabilir. Bu yöntemler arasında en sık çoğunlukla da ilk olarak tercih edilen kullanılan laser tedavisi olarak da bilinen excimer laser (LASIK) yöntemidir. Ancak laser tedavisi için ideal bir kornea kalınlığına, kornea haritasına ve belirli bir numaraya sahip olmak gerekmektedir. Excimer laser tedavisi her zaman gözünüz için ideal tedavi olmayabilir, bu yüzden bu gözlere özel diğer alternatif tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlar arasında en güvenli, kalıcı ve stabil olarak uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de fakik lens yöntemidir.
Fakik lens operasyonu öncesi değerlendirme nasıldır ?
Doktorunuz, ilk olarak görme düzeyinizi değerlendirerek, gözlük numaralarınızı belirleyecektir. Bu değerlendirme sonrasında fakik lensin yerleştirileceği, göz boşluğunun (ön kamara derinliği) yeterli olup olmadığı özel cihazlar ile ölçülecektir. Korneadaki hücre sayısının da değerlendirilmesi sonrasında gözünüzün fakik lens için uygun olup olmadığına karar verilecektir.
Fakik lens yerleştirildikten sonra üzerine laser operasyonu ya da ileri yıllarda gerekebilecek katarakt operasyonu olmamda sakınca var mıdır ?
Fakik lensi mevcut olan gözlerde laser operasyonu ya da katarakt operasyonu olmasında sakınca yoktur. Katarakt geliştiği taktirde yerleştirilen fakik lens çıkarılacaktır ve kataraktlı lensiniz alındıktan sonra tekrar başka bir mercek yerleştirilecektir.
Operasyon öncesi nelere dikkat etmem gereklidir ?
Operasyondan günler öncesinde aspirin, coumadin vb türevi kan sulandırıcı ilaçların kesilmesinde fayda vardır. Genel anestezi alacak olan hastalarımız ile anestezi doktorumuz görüşerek açlık süresi hakkında sizi bilgilendirecektir. Lokal anestezi alacak olan hastalarımızın ise hafif şekilde kahvaltısını yaparak ya da öğününü alarak gelmelerinde sakınca yoktur.
Operasyon nasıl uygulanacaktır ?
Operasyona girmeden önce odanızda sakinleştirici verilecektir. Operasyon lokal anestezi altında uygulanabilmektedir. Yani doktorunuz gözünüzü hareket ettirmemeniz için ve ağrı hissetmemeniz için gözünüzün çevresine uyuşturucu ilaç yapacaktır. Genellikle otomlar geçecektir. Gözlerinizi kesinlikle bastırarak ovalamayın, ilk günlerde su sabun kaçırmamaya dikkat edin.
Fakik lens ameliyatının riskleri nelerdir ?
Operasyon sonrasında eskisi gibi gözlüklerinize bağımlı yaşamaktan kurtulacaksınız. Gözlüksüz olarak hayatınızı idame ettireceksiniz, ancak her göz derecesi ve yapısı birbirinden farklıdır. Bu yüzden her gözün 20/20 net görüş kazanmasını hiçbir doktor %100 garanti veremez. İleriki hayatınızda her insan gibi katarakt gelişme riskini siz de taşıyorsunuz. Nadiren Fakik İOL uygulanan hastalarda da katarakt gelişmesi söz konusu olabilir, tedavisi oldukça kolay ve kısa sürede uygulanabilir. Her ameliyatta olabilen enfeksiyon riski vardır, ancak oldukça nadir bir durumdur.