KONTAKT LENS
Kliniğimizde kontakt lens ünitesinde doktor kontrolüyle kozmetik ve tıbbi amaçlı her türlü lens verilmektedir.
Kontakt Lens Nedir ?
Gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak üretilmiş, kornea ön yüzeyine takılan merceklere kontakt lens denir. Kornea ön yüzeyine takılarak görme kusurlarını düzeltmek için optik amaçlı kullanılmaktadır. Kontakt lensler optik amaçlı olarak kullanılmakla beraber kozmetik ve tedavi edici amacıyla da kullanılmakta olan bir çeşit protezdir.
Kontakt Lens Tipleri Nelerdir?
Kontakt lensler sert ve yumuşak kontakt lensler olarak iki gruptur. Sert kontakt lensler sert bir maddeden yapılan lensler olup çapları yumuşak kontakt lenslere göre daha küçüktür. Yarı sert veya yarı yumuşak olarak adlandırılan gaz geçiren (gas permeabl) kontakt lensler de bir tür sert lenstir. Yumuşak lensler gibi değişik oranlarda oksijen geçirme özelliğine sahip olduğundan yumuşak lense benzetilmektedir. Sert lenslerin göze adaptasyonu için hastanın bu tür kontakt lensleri her gün giderek artan sürelerde kullanması gerekmektedir. Gaz geçiren sert lensler yüksek astigmatizma, düzensiz astigmatizma, keratokonus gibi göz hastalıklarında kullanılır ve lense alışma süresi yaklaşık 1 aydır.
Yumuşak kontakt lenslerde sert lenslere göre daha büyük çaplı olup göze takıldıklarında gözün renkli kısmını kaplayıp göz beyazına taşarlar. Sert kontakt lenslerle yumuşak lensler arasında önemli bir fark da bakımlarıdır. Yumuşak kontakt lenslerin gözden çıkarıldıktan sonra kesinlikle özel bir sıvı içinde bulundurulmaları gerekir. Yumuşak lenslerin içeriklerinde yüksek oranda su vardır. Sıvı ortamda bulunmadıklarında su kaybederek kururlarve deforme olarak kullanılmaz hale gelirler. Enfeksiyon riskini azaltmak için yumuşak lenslerin özel bir sıvı içinde saklanmaları gereklidir. Günlük,haftalık, aylık lensler, 3 aylık lensler, günlük kullanılan 1 yıl ömürlü lensler, bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan tedavi edici lensler, bifokal lensler ve renkli lensler gibi. Gözdeki bozukluğun düzeltilmesi için kullanılan lenslerin çoğu renksizdir ve göze takıldığında görünümü değiştirmezler. Takıldıkları sürece kusuru giderir ve berrak bir görüntü sağlarlar.
Bifokal lensler, yakın ve uzak için iki ayrı gözlük kullanmak zorunda kalan kişiler için geliştirilmiştir. Günümüzde çok popüler olan bir lens grubu da renkli lenslerdir. Gözdeki kusurun düzeltilmesi amacıyla kullanılabildiği gibi, sırf estetik amaçlı olarak kullanılan numarasız tipleri vardır. Renk seçenekleri vardır. Prostetik Iris Lensleri geçirilmiş bir göz hastalığı veya bir kaza sonucu korneada oluşan beyaz leke şeklindeki estetik kusurları kamufle etmek için veya kişilerin göz rengini değiştirip daha normal görünme isteği için kullanılan yumuşak lenslerdir.
Lens Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kontakt Lens Nasıl Takılır ?
Gözlerde herhangi bir kızarıklık, bulanık görme, ağrı, şişme veya şiddetli kaşıntı olduğunda doktorunuza başvurunuz.
Kontakt lensi çıkarmadan önce gözünüzde olduğuna emin olunuz.
Şekilde, lens olması gereken normal pozisyonunda duruyor, eğriliği tamamen uygun durumda.
Lensi parmağınıza aldığınızda lens eğriliği düzleşmiş olarak izleniyorsa, lensin iç kısmı dışa çevrilmiş olabilir.
1. Elinizi iyice yıkayın ve mümkünse tırnaklarınız şekildeki gibi olmalı çok uzun olmamalı
2. Baş parmağınıza aldığınız lensin doğru göze (sağ-sol) ait olduğundan emin olun.
3. Aynı elinizin orta parmağı ile alt kirpiklerinizden tutarak, alt kapağınızı aşağıya doğru çekin
4. Diğer elinizin orta ya da işaret parmağı ile üst kapağınızı kaldırın
5. Lensi, gözünüz üzerine bırakın
6. Gözünüzü birkaç defa kırptığınızda lens merkeze yerleşecektir
7. Ayni tekniği diğer gözünüz için uygulayın.