Makula Dejenerasansı
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, 60 yas üzerindekilerde görme kayıplarının en sık sebeplerinden birisidir. Bu hastalık gözün arka kısmında yer alan sinir tabakasının GÖRME MERKEZİNİ tutan hastalığıdır. Görme merkezini de içeren bu bölgede meydana gelen hasar, hayati olumsuz yönde etkiler. Retina, gözün arka kısmını kaplayan sinir tabakasına verilen isimdir. Bu sinir tabakası çok incedir ve görüntünün sağlıklı bir şekilde algılanmasını sağlar. Retina hastalıklarında görmenin etkilenme derecesi, hasarın yani hastalığın meydana geldiği yere göre farklılık gösterir. Mesela, retinanın kenarlarında yani görme merkezinden uzakta meydana gelen geniş bir hasar, görmeyi hiç etkilemeyebilirken, tam görme merkezini tutan en ufak bir hastalık ise belirgin bir görme kaybı ile sonuçlanabilir.
Bu hastalık en sık;
• Beyazlarda
• İleri yas grubunda
• Sigara kullananlarda
• Hipertansiyonu olanlarda
• Şişmanlarda
• Kan yağları yüksek olanlarda
• Güneş ışığına daha fazla maruz kalanlarda
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunun Belirtileri Nelerdir?
Retinanın makula adı verilen bölgesi, cisimleri ayrıntılı, net olarak görmemizi sağlayan, merkezde yer alan bölgesidir. Eğer makula fonksiyonunu kaybederse merkezi görme etkileneceğinden, uzaktaki ve yakındaki cisimler eğri olarak görülür, görme alanının merkezinde siyah bir odak meydana gelir, aynı zamanda karanlıkta görme bozulur. Bu yüzden makula`nın hasarında kişinin günlük hayatını büyük ölçüde etkilenir, araba kullanma ve okuma gibi aktiviteler yapılamaz olur.
Makula dejenerasyonu retina denilen sinir tabakasının merkezi kısmını etkileyerek görmeyi azaltsa da, çevre görme etkilenmez. örneğin; saate bakıldığında saatin dış kısmı, çevresi görülebildiği halde, saatin kendisi görülemez ve kaç olduğu anlaşılamaz. Çünkü merkezi görme bozulmuştur, merkez dışında kalan çevredeki alanlar ise etkilenmediğinden görülebilir. Makula dejenerasyonun kendisi tamamen görme kaybına neden olmaz. Hastalık çok ilerlese bile kişi kendi işlerini yapabilir. çoğu olguda ise hafif seyirlidir, görme keskinliği minimal etkilenmiştir.
Makula Dejenerasyon Geriletilebilir ya da Önlenebilir Bir Hastalık mıdır?
Araştırmalar, makula dejenerasyonun gelişmesinde çevresel etkenlerden daha çok genlerin rol oynadığını göstermiştir. Eğer bir gözünüzde yaş tip makula dejenerasyonu varsa, diğer gözünüzde bu hastalığın gelişme riski her yıl %5-7 oranında artacaktır. özellikle yaşlı grupta görüntüde ani distorsiyon, kırık, eğri görme gelişmesi durumunda hemen göz muayenesine gitmek makula dejenerasyonunun erken dönemde tanı konulması ve hastalığın ilerlemesini önlemek açısından büyük önem taşır. Eğer risk grubundaysanız, doktorunuzun size vereceği Amsler testini evde her gün kendiniz uygulayabilirsiniz. Bu testte çizgilerde kırıklık, eğrilik görme durumunda acilen doktorunuza başvurmanız gereklidir.
Makula dejenerasyonunda risk grubu;
• Ailesinde bu hastalıktan olanlar
• Kadınlar > erkekler
• Mavi gözlü olanlar
• Sigara kullananlar
• Hipertansiyon
• Güneş ışığına aşırı maruziyet
Makula dejenerasyonu hastalığından korunmak için güneş gözlüğü kullanmak (güneşin zararlı ışınlarından korunmak açısından), sağlıklı diyet, vitamin desteği (özellikle vitamin A ve E) önerilmekle birlikte, bu koruyucu yöntemler etkin değildir.
Yasa Bağlı Makula Dejenerasyonum Var, Amsler Grid Testi Verildi Nasıl Uygulayacağım?
Amsler grid testi her biri 5 mm olan karelerden meydana gelmiş tir, 20 derecelik görme alanımızı değerlendirmenizi sağlayan, basit, kısa zamanda uygulanabilen bir yöntemdir. Bu test her bir göz için ayrı ayrı uygulanmalıdır. Okuma gözlüğü takılır ve tek göz kapatılır.
Test kağıdı okuma mesafesinde yüze paralel olarak tutulur.
Ortadaki noktaya dikkatlice bakarken çevredeki karelerde herhangi bir
kırıklık, eğiklik olup olmadığı değerlendirilir. Aşağıdaki gibi gördüğünüz taktirde acilen doktorunuza başvurmanız faydalı olacaktır.